maanantai 26. marraskuuta 2012

Huurteelle LUVA ynnä muita kuulumisia

Huurre (N. Huurre) ja Susanna kisasivat agilityä eilen Turussa. Luokka oli medi1, josta pari pokkasi toisen LUVA-nollansa, vieläpä voitolla! Paljon onnea Sussu!

Hamsun (N. Se Yksi Ja Ainoa) kutsumanimeksi tuli ihanasti ja osuvasti Hitsi (Hitsin pimpula)! Sillä on mennyt uudessa kodissaan tosi tosi hienosti! Reipas laspikoira. <3 Muoks. Rivinvaihdot ei näy oikein pelittävän...

Kultaisilla on mennyt kodeissaan edelleen mainiosti. Vauhtia ei kuuleman mukaan puutu kenenkään huudeilta :D.

Lauantaina oltiin lenkillä Hannan ja Suvin sekä Majn (N. Kultahuuma), Dipin (N. Kullankaivaja), Nanen (N. Maa) ja Dean. Mulla oli mukana vain Milli, jotta sain keskittyä enemmän pentuihin ja seurusteluun. Olipa ihanaa nähdä pikkuisia kimpassa! Olivat tosi saman oloisia ja niillä synkkasi hirmu hyvin. Pienet jaksoivatkin retken mainiosti.

Kuvat: Hanna Jauhiainen




Pakko vielä laittaa yksi kuva söpis-Maj:sta. Ikää tässä 11vkoa.

Inksu Pinksu täytti eilen kokonaista 6kk! Mittasin sen... Säkäkorkeus on jälleen tosi tarkalla lyijykynällä seinää vasten -tekniikalla huikeat 42cm!! :) Pikku-Inksu.

Lueskelin eilen illalla erään jättimäisen koiranruokapuljun esitettä, ja eipä voi muuta sanoa kuin että huh huh! Erityisen surkuhupaisa oli herkälle iholle tarkoitettu ruoka, johon on "valittu valkuaisaineet erinomaisen sulavuuden perusteella". No, tuoteselosteen mukaan ko. mättö EI sisällä lainkaan lihaa :D Milläköhän pää-asiallisesti lihaa syövällä eläimellä viljan proteiini imeytyy paremmin kuin lihan? Kolmantena listassa on eläinrasvat ja kahdeksantena hydrolysoitu siipikarjan maksa... Toki vehnä on eritelty vehnäksi ja vehnägluteeniksi, muutoinhan se saattaisi olla ekana valmistusainelistassa, ennen riisiä. Kun lasketaan yhteen toisen 'valmisteen' (sama merkki), jopa lihaa sisältävän, sapuskan hiilarit (35,7%!!), hehkutusjäännös, vesi ja kuidut eli käytännössä osat joista koira ei ravitsemuksellisesti hyödy, on prosentti kokonaissisällöstä 55,8%(!!!). Jos/kun valkuainenkin tulee pääsääntöisesti viljasta, ei siitä imeydy kuin pienen pieni osa. En edes aloita kaikista EU:n sallimista hapettumisenestoaineista jne. Voitaisiin ehkä kysyä, että mistä ihmiset maksavat, ja ennen kaikkea mitä kuppiin laittavat. Olen päivä päivältä enemmän sitä mieltä, että ko. merkkiä pidetään "hyvänä" koiranruokana lähinnä suuren markkinointibudjetin ja avokätisen kasvattaja- ym sponsoroinnin vuoksi. IMO

maanantai 19. marraskuuta 2012

Haikeus

Hamsutin (N. Se Yksi Ja Ainoa) muutti omaan, erinomaisen hyvään kotiinsa Ninan luokse Karjaalle. Ihanaa on sekin, että se on lähellä ja näen sitä varmasti usein. Mulla on siitä tosi hyvä mieli, vaikka kovasti oli haikeaa pikkuisesta luopua. Nyt mun (ja koko meidän perheen ja lauman) työni sen kanssa on tavallaan tehty. Olen oppinut hamsun (ei pysyvä nimi) myötä ihan hirmuisen paljon. Kaikista pennuista tulee mulle hyvin tärkeitä, kun niistä aina huolehtii ja viettää niiden kanssa paljon aikaa. Tämä oli silti jotain erityistä. Ainoa pentu, taistelija, pieni pörröinen täplähyeena ja taisteluhamsteri, ja niiiin suloinen, Kitin tyttären poika. Lopulta sen virallisen nimenkin oli pakko olla juuri se mikä siitä tuli, Se Yksi Ja Ainoa. Haikea ja huojentunut mieli. :') Kiitos Nina!
Suurkiitokset myös Heinosille pentuprojektista ja Iidalle mahdollisuudesta käyttää Hunnia!

Ao. kuvissa pentunen ekaa aamua uudessa kodissaan. :)





Kuvat: Nina Lahin

Eiliset 11 viikkoisen strategiset mitat olivat: paino 2220g ja säkäkorkeus ~23,5cm.

Muoks vielä. En viitti tätä varten omaa päivitystä kirjoittaa. Onpahan muuten talossa kummallisen 'rauhallista'. Siis Inksuhan on tullut taloon juuri ennen pentujen syntymää ja touhuaa täällä, mutta silti. Milli, Mooli ja Halla on tosi tasapainoinen kolmikko, ei mitään säätämisiä eikä jännittyneisyyksiä. Ei siis Ink:kään mitään sellaista, mutta se on bordercollien pentu eikä siis vain makaa :D, vaikka tasapainoisen 'rauhallinen' onkin (ei siis mikään 'hermostunut' nonstophyrrä). Mietin yksi päivä, että meillä on ollut useampi hoitokoira (kasvatteja), pentuja ja niiden kaksi emoa täällä vaihtelevalla kokoonpanolla toukokuun lopusta saakka, lähes kuusi kuukautta putkeen! Ei ihme, että välillä tuntui että melkoinen sirkus tää talo on. Tosi tosi hyvin kaikki meni, mutta välillä on kyllä mukavaa olla ihan oman porukan kesken.

maanantai 12. marraskuuta 2012

FI & S AVA, FI & S AVA-H Nappulavaaran Tuli

Tuima ja Kajsa ovat kyllä ihan liekeissä! Lauantaina heidän oman seuransa JAU:n kisoista ensin agilityradalta nolla (sij. 2.), joka oli parin seitsemäs nolla putkeen(!) ja vimpalta, hyppyradalta, nollavoitto, joka oikeutti KAHTEEN uuteen valiotitteliin! Tuima on nyt siis Suomen ja Ruotsin agilityvalio sekä Suomen ja Ruotsin hyppyvalio! Megalomaanisen suuret onnittelut pikkumustalle ja sen taitavalle, Tuimalle juuri oikealle omistaja-ohjaajalle!

Tuimiksen velipoika Nane (N. Maa) ja Hanna ovat reissanneet jälleen näytelmissä, tällä kertaa Tartossa.
Lauantaina sheltit tuomaroi Marie-Josee Melhior, Luxemburgista ja saneli Nanelle seuraavanlaisen arvostelun:
"3,5-vuotias. Kaunis, hyvänkokoinen. Hyvät ylöskiinnittyneet korvat. Hyvä turkinlaatu. Hyvä kaula ja selkälinja. Hyvät kulmaukset. Tiiviit tassut. Ystävällinen luonne. Hyvä esittäminen. Hyvät liikkeet. Hyvä hännänkanto."
AVO ERI1 PU3
Sunnuntaiksi tuomariksi vaihtui Jean Lawless Irlannista. Nanen arvostelu kuului näin:
"3½ years. Good size & bone. Good bite & underjaw. Good headtype. Dark eye, a bit round. Ears could be higher set. Enough neck. Good topline. Slopping croup? (ei saa selvää kunnolla) Enoug angulated. Excellent chest. Stands weak on pasterns. Good side-gate. Looses topline. Carries tail high."
AVO EH1

Hamsu (Blitz:n pentu, N. Se Yksi Ja Ainoa), joka tuskin pennun kutsumanimeksi jää..., on kasvanut mukavasti. Eilen 10vkoisena se painoi 2030g eli nousua viikontakaisesta on 330g, tämän pennun enkat. Säkäkorkeuden mittasin torstaina eli 9vkon ja 4pvän ikäisenä, se oli seinäävastenlyijykynällä :D mitattuna kokonaista 22cm. Se on tässä laumassa ihan hurjan reipas. Olen tosi ylpeä siitä millaisia, kärsivällisiä ja opettavaisia, meidän aikuiset koirat sen kanssa ovat ja Inksukin on tuon ikäiseksi bordercollieksi aivan huipputaitava tuollaisen huLjan nääpiön kanssa.

Kulta-pennut ovat olleet myös huLjia. Niiden uudet nimitykset Rymy-Eetu, Villi-Maj ja Kimpale Riesaa antanevat osviittaa... :D Jippiajee!

Tyypit ovat kasvaneet oikein mukavan kuuloisesti. Ne ovat nyt 14 viikkoisia. Jesperin (N. Kimpale Kultaa) säkä oli 10 vkoisena 25cm ja paino 2750g, 11vkoisena edelleen 25cm, paino 3050g, 12 vkoisena 26-27cm ja paino 3,3kg, 13vkoisena 28cm ja paino 3,6kg. Erittäin hyvältä kuulostaa!

Maj (N. Kultahuuma) painoi 10vkoisena 2340g, 11 vkoisena 2500g, 12 vkoisena sen säkä oli 24cm, 13 vkoisena säkä 25,5cm ja paino 3kg. Villi-Maj Pesonen muutti sijoitukseen Hannan ja Aten sekä Dean ja Nanen luokse Nurmijärvelle. Olen tästä kovasti onnellinen!

Myyllä (N. Kultakuume) oli 10vkoisena riekkumismassaa 2,4kg ja 12 vkoisena 3,1kg.

Rymy-Eetu (N. Kullanhuuhtoja) kävi kylässa Arttu-murun (N. Kivijalka) ja Ullan ja Ramin kanssa. Olipa ihana nähdä! Voi elämä miten hienosti Eetu oli pitänyt kulmauksensa ja mittasuhteensa tuon ikäiseksi pennuksi. Se painoi 10vkon ja 3pvän ikäisenä 3,7kg ja 13vkon ja 3pvän ikäisenä 4,65kg. Säkää sillä oli 13½vkon iässä 30,5cm. Eetulla oli heti ovelta hurja meininki päällä Hamsun kanssa :D, sai Arttu välillä vähän huilia. Muisti se onneksi välissä käydä liekuttamassa villisti Jaria, Eliasta ja mua. Artulla ja Eetulla on mennyt todella hyvin. Tosin U & R veikkailivat, että Eetu mennee 'yli' Artusta melko pian, ainakin ajoittaista yritystä jo on.

Dippi (N. Kullankaivaja) painoi 10vkoisena 2,4kg ja 12 vkoisena 3,1kg eli menee tosi samoissa mitoissa Myyn kanssa, ainakin painonsa suhteen.

Inksun mörköiästä ei ole tällä hetkellä tietoakaan... Se kesti 2pvää. Saa nähdä palaako vielä. :)

Vaikka kasvattajana oleminen on näinkin pienimuotoisestikin kasvattavalle välillä tosi rankkaa, varsinkin henkisesti, niin jokin vaan saa menemään kohti uusia iloja ja pettymyksiä. Pentue on ensi vuodellekin suunnitteilla. Saas nähdä kuinka käy. Mikään kun ei ole itsestään selvää. :)

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Tuimalle triplanollat, taas

Tuimis (N. Tuli) ja Kajsa tekaisivat triplanollan jo toisen kerran peräkkäin! Huikeaa yhteistyötä! Ekalla radalla sijoitus 6., toisella voitto ja kolmannella 2.! Voitto tuli huikealla yli neljän sekunnin erolla toiseksi tulleeseen. Kilpailupareja oli tässä luokassa 57kpl. Onnea, onnea!

Inksulla on mörköikä. Tuli kyllä ihan puun takaa. Toissapäivänä ei mitään epävarmuutta missään. Eilen ihmettelin kun se vähän arasteli Kopparnäsissä tavattua hyvätapaista, rauhallista sakemanninarttua ja tänään sit jo ihmetytti yksi jos toinenkin asia. Raukka parka :). Nää nyt menee kai ohi yhtä nopeasti kun ovat tulleetkin. Ikää bordercollielaspella nyt 5kk ja himpun päälle.

Hamsu (Bliin pentu aka Taisteluhamsteri) kasvaa ja on kyllä melkoinen pörröinen sydäntenmurskaaja. Tänään ikää yhdeksän viikkoa ja elopainoa kokonaista 1700g. Nousua edellis viikosta 170g. Tyyppi livahtaa ovenraosta ja juoksee noi pari rappusta alas ja painelee häntä suorana pitkin pihoja. Argh. Harvemmin sitä on tuon ikäisen kanssa saanut olla niin varovainen ettei se hankkiudu vaikeuksiin. :)

perjantai 2. marraskuuta 2012

Hallan silmä parantunut

Torstaina aamusella oli Hallan (N. Halla) silmävamman kontrolliaika Vanhapellon Päiville. Päivi totesi silmän oikein hienosti parantuneeksi! Jippiajee! Olipa huojentava uutinen. Viikko vielä jatketaan yhden sortin tippoja ja kosteus'rasvaa'. Kipulääkkeet ja yhdet tipat saapi jättää pois. Niin, ja Halla menetti samalla sairaslomalaisen sängyssänukkumisoikeuden.

Tänään käytiin Ink:n kanssa kylässä sen kasvattajan Nina luona. Otin mukaan myös taisteluhamsterin (Bliin pentu) vähän sosiaalistumaan, autoilemaan, vieraaseen paikkaan ja vieraiden koirien luokse. On se vaan eri epeli. Häntä suorana ulos boksista heti, kun ovi aukesi. Ink:llä oli superhauskaa velipoika Noe:n kanssa ja kun meno oli villeimmillään, kiipesi pentu Ninan tai mun syliin ja katseli siitä reippaana. Hamsu otti kivasti kontaktia Ninaan ja pusuttelikin, jopa häntä heilui. :) Tosi reipas pikkukaveri mutta nyt on onneksi alkanut tulla vähän järkeä päähän, eli siis osaa jo väistääkin, kun joku juoksee kohti. Tutki itse paikat, touhusi isojen perässä ja väsyttyään kipusi syliin tai omaan boksiinsa. Automatkatkin menivät hyvin. Mennessä pienoista protestointia alkumatkasta, mutta takaisin tullessa oli ihan hiljaista. Pennun kontaktinhakuisuus lisääntyy nyt onneksi koko ajan. Nytkin äsken se kulki koko ajan perässä ja aina kun pysähdyin, istahti ja töllisteli mua yläilmoihin. Taisi "sanoa" "hei siellä ylhäällä! Paas antaen sitä safkaa!", koska veti heti tämän jälkeen melkoisen satsin naudan mahaa... ;)