maanantai 30. syyskuuta 2013

Tiukulle ja Tuimalle nollia sekä pentujuttua

Tiuku (N. Tosi Nopee) ja Tuima (N. Tuli) kisasivat eilen agilityssä Teron ja Kajsan kanssa. Tuimalle ja Kajsalle tuplanolla ja Tiukulle nolla! Paljon onnea Kajsa ja Tero!

Pennut täyttivät perjantaina kokonaisen viikon. Halla on edelleen erinomainen emo ja pennut ovat kasvaneet hyvin. Kaikki liki tuplasivat painonsa viikon ikään mennessä. Hienoa! Jokainen päivä eteenpäin ollaan aina enemmän 'turvassa'. Viime aikoina on ollut niin paljon pentukuolemia eri roduissa, että kyllä sitä väkisinkin on näidenkin kanssa jännittänyt, vaikka alku onkin mennyt tosi hyvin.

Pennuilla on nyt työnimetkin, kunnia näistä Jarille ;). Mun on ihan kamalan vaikea aina keksiä mitään työnimiä, ja siksi pentuja kutsutaankin usein vain jollain ulkonäköä kuvaavalla jutulla, jolla se erottuu muista (tumma poika tmv). Nyt kuitenkin on työnimet.

Muistiin syntymä- vs viikkoispainot:
Tyttö eli Flikka: 178/ 364
Poika jolla kapea kaulus eli Pultti: 164/ 316
Merlepoika eli Mutteri: 176/ 334
Piirtoniska eli Prikka: 144/ 296

Kovasti nuo jo harjoittelee kävelemistä vaikkei näöstä tai kuulosta ole tietoakaan. Tasapainoista ja jäntevää porukkaa.

Muutama kuva lauantailta. (Edit: Kumman punaisena ne näkyy tässä... no, on kuitenkin kuvia)

Prikka

Prikka

Pultti

Pultti

Mutteri

Mutteri

Flikka

Flikka

Flikka

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hippi tauolta suoraan palkintopallille ja pentusia

Hippi (N. Ensi-Ilta) onkin tosiaan taukoillut agilitystä melkoisesti tänä vuonna. Eilen kuitenkin pääsivät kirmaamaan Nadjan kanssa Lohjan kisoihin. Heti ekalta radalta nollavoitto! Ihan superia! Paljon onnea Nadja! Parhautta että Hippi on taas mukana geimeissä, kunnossa!

Halla (N. Halla) pyöräytti pentunsa jo tiineysvuorokaudella 59 eli perjantaina. Lämmöt olivat koko torstain suht matalalla, 37,1, mutta eipä noista tiedä, kenellä menee reilusti alle 37 ja kenellä ei. Torstaina ei myöskään syönyt kuin aamulla ihan vähän, etuhampailla närppien, muiden kytätessä vieressä. Halla oli syömättömyyttä ja sisälle kakkaamista lukuunottamatta koko torstain täysin normaali, mitään avautumista ei siitä päällepäin nähnyt. Ne hermot, ne hermot. Jäin to nukkumaan Hallan kanssa alakertaan ja aamuyöstä se alkoikin petailla enemmän ja vaihteli paikkaa. Ensimmäinen pentu syntyi todella helpon näköisesti klo 11. Jotenkin niin Hallaa synnyttää vähäeleisesti ja virka-aikaan. Halla oli heti tilanteen tasalla. Seuraava pentu syntyi noin 10 min päästä ensimmäisestä, yhdellä ähkäisyllä. Seuraavaan oli väliä nelisenkymmentä minuuttia, jonka jälkeen neljäs pentu syntyi jälleen noin 10 min päästä. Neljä pentua maailmaan reilussa tunnissa. Huippujuttu! Onneksi Halla on tullut sukuunsa tässä asiassa. Myös sen emä Hymy ja puolisisko Priima ovat olleet hyviä synnyttäjiä ja emoja.

Pennuista kolme on uroksia (2x tri ja 1x merle) ja yksi narttu (tri). Pentujen syntymäpainot olivat 144-178g. Nyt kahden päivän ikäisinä niiden kaikkien painot ovat nousseet vähintään 20 grammaa. Maitoa tulee runsaasti ja pennut vaikuttavat tyytyväisiltä. Nyt vaan peukut pystyssä, että kaikki menee jatkossakin hyvin.

Pentujen isä on mustavalkoinen äijä Hunni (Cardiwe's Absurd Bi Black), mahtava, vilkas, hyvähermoinen, terve, isolla moottorilla varustettu pieni mies. :)

Laittelen kuvia jahka J ottaa niitä oikealla kameralla. Mulla on vain muutama kännyräpsy, joita en osaa lisätä tänne suoraan puhelimesta (en ole kyllä perehtynytkään asiaan).

Tänään olisi ollut pentujen äidinäidinisän, viisaan, kultaisen Waden 15v syntymäpäivä. Kaipaan sitä niin paljon edelleen. Uskomaton mäihä, että sain ekaksi sheltikseni niin varman ja hyvähermoisen koiran. Huippu-Wad <3

torstai 19. syyskuuta 2013

Tipille 2x SERT!

Iloinen näytelmäuutinen viikonlopulta! Tipi (N. Ilma) oli viikonloppuna näyttelyreissussa Liettuassa. Tuliaisina upeasti kaksi SERT:ä! Paljon onnea Satu!

Maj:n (N. Kultahuuma) toipilasaika on käynnistynyt oikein lupaavasti! Hannan blogista voi seurailla tarkempaa kertomusta. :)

maanantai 16. syyskuuta 2013

Kivempia uutisia!

Eilen suunnattiin taasen Skutin vastaanotolle järkkäämääni terveystarkastusjoukkariin. Skutin ja röntgenin silmän alla oli neljä Ninan bordercolliekasvattia (Inksu ja kaksi Inksun veljeä sekä sukulaispoika), Suvin mitteli Dani sekä kolme kasvattiani. Saatiin onnekseni auringonpaistettakin tähän risukasaan!

Ink:ltä (Noblefamily's Misty River) kuvattiin lonkat, kyynärät, olat sekä lanneranka. Hyvin ystävällistä Skutilta ottaa kuvat niin isoille kaseteille, ettei kuvia edes tarvinnut ottaa kovin montaa. Samalla säästyi rahaakin. Inkin olat puhtaat, lanneranka normaali ja lonkat & kyynärät näyttivät oikein hyviltä! JIhuuuuu!

Kasvateistani tutkittiin Kulta-pentueen Myy (N. Kultakuume) ja Dippi (N. Kullankaivaja) sekä Bliin (N. Vesi) ja Hunnin juuri vuoden täyttänyt poika Hitsi (N. Se Yksi Ja Ainoa).

Myyltä ja Dipiltä syynättiin polvet 0/0, lanneranka - normaali, olat - siistit, sydän - ei sivuääniä, tunnusteltiin kintereet, jotka tällä hetkellä täysin normaalin tuntuiset, lonkat ja kyynärät, jotka näyttivät oikein hyviltä. Mahtava homma!

Hitsin polvet 0/0, lanneranka, ja kuvaan liki kokonaan mahtunut rintaranka, normaalit, olat siistit, kintereet tuntuivat täysin normaaleilta, napakoilta. Myöskin Hitsin lonkat ja kyynärät näyttivät tosi hyviltä. Niin huippua!

Näin ollen siis Kulta-pentueesta on nyt jo tutkittu 4/5 ja Hipuhan tekee omasta pentueestaan 100% :). Kiitettävää aktiivisuutta omistajilta! Nöyrä kiitokseni teille kaikille!

Huurre (N. Huurre) ja Susanna kisasivat viikonloppuna medikakkosissa. Parille hienosti nolla, jolla sijoitus toinen. Tällä kertaa ei luvaa mutta nolla on aina nolla. Sitä paitsi hauskuus on tärkeintä! :) Siispä onnea!

Myös Tuima (N. Tuli) ja Kajsa kisasivat viikonloppuna agilityä. Minikolmosista nolla ja kolmas sija. Paljon onnea Kajsa!

Kahden Waden tyttären tuloksia olen myös bongannut viikonlopulta. Budille (Sopuriinan Bodil) ja Anulle triplanolla sekä Goalle (Pilvimarjan Vadelma) ja Sannille triplanollavoitto! Paljon onnea Anu ja Sanni!

Seuraavana jänskätään Kennelliiton sanaa lonkista ja kyynäristä sekä Hallan synnytystä. Hallalla nyt 55 kantovuorokautta takana. Lähestyy, lähestyy.


keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Se päivä

Nyt on tullut se päivä, kasvattajanuran ”huippuhetki”, kun mullakin on ensimmäinen kinnervikainen kasvatti. Kyseessä on Maj (N. Kultahuuma), sijoituskoirani (nyt ex-sijoituskoira). Eipä tätä kenellekään toivoisi. Eniten olen luonnollisesti harmissani, ja kovin pahoillani Maj:n ja Hannan puolesta.

Maj:n oikean kinnernivelen koukistajajänne meni sijoiltaan lateraalisesti. Repeytynyt retinaculum kiristettiin ja tuettiin heti (tänään, tai kelloa katsottuani oikeammin eilen) leikkauksessa. Kintereen ura, jossa jänne kulkee, oli normaali.

Jos jollain on asiaan liittyen jotain kysyttävää, toivoisin, että kysymykset esitettäisiin suoraan mulle, ettei tarvitse turhia spekuloida. Olen itsekin ollut tänään paikalla lääkärissä.

Todella hyviäkin uutisia lääkärikeilalla saatiin. Samalla Maj:lta kuvattiin lonkat, kyynärät ja koko selkä virallisesti + polvet tutkittiin 0/0. Lääkärin mukaan Maj on ”täydellinen”. :) Huippujuttu!

Voisin kirjoittaa aiheesta, jalostusvalintojen tekemisistä, kasvattamisen 'helppoudesta', sijoituskoirista luopumisesta, ihmisistä, ystävistä, voimattomuuden tunteesta ja muista fiiliksistä luultavasti hyvin hyvin pitkät pätkät. Jätän sen kuitenkin tältä yöltä tekemättä.

Ironista on nyt katsoa paria edellistä päivitystäni. Ehei, ne eivät liity tähän asiaan millään tavalla, tai saadaan näin jälkikäteen liittymään, mutta kirjoitushetkellä ne eivät sitä olleet. Ehkä palaan joskus niihinkin.


maanantai 9. syyskuuta 2013

Hopeaa joukkuepiirinmestaruuksista!

Eilen kilpailtiin Helsingin Seudun Kennelpiirin agilityn piirinmestaruuksista. Etelä-Suomen Sheltit ry oli kasannut joukkueet ensimmäistä kertaa historiassaan, eikä turhaan. Mineissä joukkue pokkasi upeasti hopeaa 16 joukkueen joukosta. Joukkueessa kilpailivat kasvattini, sisarukset Blitz (N. Vesi) ja Tipi (N. Ilma) kera ohjaajiensa Petrin ja Sadun sekä Milli (Snowglow's Velvet Rose, edellisten serkkutyttö :)) ja Cindy kera ohjaajansa Helin. Medijoukkue sijoittui hienosti kuudenneksi. Joukkueessa kilpailivat Blitz:n ja Tipin puolisisko Tiuku (N. Tosi Nopee), Tero ohjaajanaan sekä Java ja Satu, Bea ja Heli sekä Piko ja Kai. Paljon paljon onnea kaikille!

Tiuku ja Tero tekivät nollan yksilöagilityradalla. Sijoitus 6./44. Onnea Tero!

Piirinmestaruuksia kisattiin myös Keski-Pohjanmaalla eilen. Miniluokan piirinmestaruuden vei Waden ja Riinan poika Pepsi (Sopuriinan Bertil), Anne ohjaajanaan. Parille piirinmestaruuden lisäksi myös hyppy- ja agilitysertit! Paljon onnea!

Olin reilu viikko sitten itse melko kipeä ja tuli siinä mieleen jännä ilmiö koiramaailmasta (samaa vikaa on joskus koirilla kuin minulla oli). Onko syynä ikävä tapa hyökätä haaskalle vai mikä, kun monesti jos koiralla on jotain häikkää, on liki automaattinen reaktio se, että vian on pakko olla perinnöllistä? Sikiön kehityksessä tapahtuu esimerkiksi helposti asioita, joiden vuoksi yksilö ei ole 'täydellinen', sillä on jokin vika. Silti kysymyksessä ei ole välttämättä lainkaan mikään perinnöllinen asia. Koiramaailmassa on jostain syystä taipumus ajatella, että synnynnäinen = perinnöllinen. Tai että jokin hankittukin on automaattisesti perinnölllinen vika, vaikkapa kovalla käytöllä olleen koiran varpaiden nivelrikko. Alttius sellaiseen voi toki olla perinnöllistä. Ilman muuta koirilla on valtavasti perinnölliseksi katsottavia vikoja, niitä en lainkaan vähättele, päin vastoin! Ei siis nyt kannata vetää tästä mitään johtopäätöksiä... ;) Tämä taipumus ajatella 'kaikesta' niin tuli mieleeni itse sairastaessani. Koirilla kun tuostakin sanotaan että on 'perinnöllistä' ja ihmisillä ei niinkään. Jälleen, kaikki ei ole vain mustaa tai valkoista.

perjantai 6. syyskuuta 2013

Yhteydenpidon ilo

Eilen Lohen geenitestijoukkarin lomakkeen tietoja pähkiessäni tuli mieleen miten suunnattoman suuri ilo, onni ja hyöty on siinä, että tiedän niin paljon kasvateistani. Oikeasti! Saadaan puolin ja toisin tietoja, jotka kertovat 'jalostuksen' onnistumisesta ja epäonnistumisesta, ja voidaan toivottavasti viedä asioita parempaan suuntaan. Huonot uutiset ovat aina, ihan aina, kurjia mutta se, että ne ovat tiedossa on mielestäni tosi arvokasta. Kiitos että saan kuulla sekä hyvät että huonot uutiset!

Luulen, että kun näitä juttuja puidaan ja niistä jutellaan, saadaan luotua ilmapiiriä/kulttuuria, jossa ollaan halukkaita osallistumaan asioihin, jotka vievät mm. terveyttä eteenpäin. Tosi moni on jo osallistunut Lohen geenitutkimukseen 3ml:lla koiransa verta ja samaten moni on täyttänyt Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskyselyn. Jättimäinen kiitos siitä! Se on ihan koko rodun etu. (Huom! kaikki osallistuvat aikansa ja jaksamisensa puitteissa, enkä todellakaan halua syyllistää niitä, jotka eivät osallistu/ole vielä osallistuneet. Vain iloita siitä miten moni sen on tehnyt. :))

Vikoja on, ja niitä tulee aina olemaan, vaikka kuinka parhaamme yritetään. Ehkä kuitenkin joistain päästäisiin joskus turvallisesti eroonkin, saamatta tilalle muita kammotuksia, harmituksia tai esteettistä silmää haittaavia seikkoja ja hukkaamatta arvokasta geenipoolia. Naivia ehkä mutta näin mä nyt haluaisin uskoa ;) Täytyy olla myös realisti. Nettipalstoilla kasvattajien tuomitseminen ja heille huutelu puskista ei juuri vie asiaa eteenpäin, huudellaan sitten pystykorvaisista tai kinnervikaisten sukulaisista. Kasvattaminen ei ole helppoa. Itse ainakin toivotan kaikki tervetulleiksi tekemään helppoja ja 'oikeita' jalostusvalintoja. Tieto lisää tässä asiassa tuskaa. Mutta toivottavasti "No pain, no gain." pätee tässäkin.

Koirangeenit -sivusto
Shetlanninlammaskoirat ry:n Tavoitteena 1000! -kampanja

Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskysely

Hallan masussa tuntuu liikkeitä! :)) Tänään 45vrk astutuksesta.

maanantai 2. syyskuuta 2013

Enzolle nollavoitto

Enzo (N. Tosi Kiitäjä) ja Tuomas ahkeroivat nollavoiton Lieksassa menneenä lauantaina! Paljon onnea!

Myös Tuomas ja Bruno "Millinpoika" voittivat oman kisansa (maxi3) ja pari sai ensimmäisen agilitysertinsä! Isot onnittelut tästäkin!