sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Synttäreitä ja nollavoittoja

Tänään, viattomien lasten päivänä, on niin osuvasti juuri Enzon (N. Tosi Kiitäjä), Nuun (N. Tosi Ystävä) ja Tiukun (N. Tosi Nopee) syntymäpäivä. Murut täyttävät tänään seitsemän vuotta. Paljon onnea kaikille kolmelle!

Kuvassa Tiuku odottaa synttäri'kakkuaan'. Kuvan on ottanut Tiukun omistaja Kajsa.

Eilen Blii (N. Vesi) ja Petri kisasivat vuoden viimeisiä agilitystartteja Lahdessa. Plakkariin kaksi nollavoittoa! Ihan huimaa! Paljon onnea vielä näinkin!

En voi olla linkittämättä Nadjan blogiin, jossa ihana hyvän mielen video taitavien Hipin (N. Ensi-Ilta) ja Flown temppuiluista.

Oikein hyvää kuluvan vuoden loppua ja tulevaa vuotta kaikille!

perjantai 26. joulukuuta 2014

Puppilot jo viikon ikäisiä

Ja kaikki hyvin.

Pennut tulevat päivä päivältä pehmeämmiksi ja suloisemmiksi. Niiden elinvoima ja tasaisuus on hämmästyttävää ja ihastuttavaa. Aina on myöskin huimaa nähdä miten viikon ikäinen sokea, marsua muistuttava pötkö pääsee kulkemaan niin lujaa ja määrätietoisesti, kun kohteena on maidontuoksuinen, lämmin äitikoira ja sen tehokkaasti kasvattavat baarin antimet. Emän (lisääntymisterveys, hoivavietti jne) ja pentujen elinvoimaa tärkeämpää asiaa ei näissä kasvatuspuuhissa olekaan.

Priima on edelleen erinomainen emo, myöskin hyvin rento. Se tosin haluaisi jo meidän muiden kanssa lenkille. Ehkei tunnin hanki- ja metsärevittely sovi vielä viikko sitten leikatulle nartulle. Halusi tai ei.

Pennut ovat kasvaneet mukavasti ja tasaisesti. Ne ovat hyvin tyytyväisiä. Alkuun säännöstelin Priiman ruokaa jonkin verran. Sillä kun viimeksi tuli aivan liikaa maitoa jopa viiden pennun tarpeisiin nähden, ja maito pakkautui kaikista toimenpiteistä huolimatta. Nyt tilanne on ollut oikein hyvä.Painot viikon iässä (suluissa syntymäpaino):
Soo, tähtiniska 330g (204)
Soo, puolikaulus 307g (225)
Tri tyttö 348g (214)
Tri poika 340g (209)

En ehkä pysty luopumaan yhdestäkään. Nämä ovat kyllä aivan :syrän:

keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Pennuntuoksuinen Joulu ja muita pentu-uutisia

Meillä Joulu on tänä vuonna pennuntuoksuinen. Kovasti odotetut ja toivotut Priiman (N. Päivän Säde) ja Tevinin (Sumburgh Head's Try To Kiss Me) pennut näkivät päivänvalon perjantaina 19.12. aamuyöstä. Lämmöt olivat laskeneet edellisenä aamuna aikaisin. Avautumisvaihe pitkittyi ja lopulta päädyttiin sektioon. Tiineysvuorokausia tuli täyteen 65. Mitään vuotoa ei ollut eikä radikaalia lämpöjen sahaamista. Lääkäriin päästyämme aloitettiin ultraamalla ja todettiin, että ainakin kaksi pentua on ja niillä olemassa selvät sykkeet. Kumpikaan pennuista ei lähellä kanavaa ja kohdun suu lähes auki, muttei ihan. Pelkäsin kotoa lähtiessäni kyseessä olevan polttoheikkouden, mutta lääkärin mukaan se ei ollut kyseessä, vaan pitkittynyt avautumisvaihe. Kun siis kohdun suu ei ollut täysin auki. Miksi tällaista voi sattua nartulle, joka on aiemmin synnyttänyt tismalleen kuin oppikirjoista? Ja bonuksena hyvin tyynesti ja rauhallisesti, ensikertalaisenakin kuin vanha tekijä. Voi kuulemma sattua mille nartulle tahansa joskus. Kokemus sekin. Minulla itselläni oli tätä ennen kokemusta vain yhdestä sektiosta. Sektiosta, johon päädyttiin nartun synnytyksen käynnistyttyä, mutta sen edistymättä kuolleiden pentujen vuoksi. Tällä kertaa onneksi tiesin, että pennut ovat toistaiseksi elossa.

No, sektio meni kuitenkin oikein hyvin. Eniten tietysti pelkäsin Priiman puolesta. Narttu on AINA tärkein. Vähän alkuun jännitti, miten itse hanskaan avustajana olon. Siinä vaiheessa, kun tehtäväni oli vain odottaa (ja muistella annettuja ohjeita), tuntui, että miten voin olla pyörtymättä. Yleensä tiukoissa paikoissa minulla ei ole mitään vaikeuksia toimia, erityisesti, jos koko homma on mun niskassani. Siitä se lähti rullaamaan hyvin, kun hommia alkoi tulla eikä ehtinyt pyörtymisiä pohtia. Haava oli siisti ja se vuoti vähemmän kuin luulin eli sekään ei saanut vinttiä pimenemään. Lääkäri nosteli pentuja minulle yksitellen käsien varassa olleelle pyyhkeelle, jolla availin kalvot, hieroin pennut ja putsasin suut. Pennut olivat paljon virkeämpiä kuin olin kuvitellut. Lääkäri varoittikin minua sektiossa usein elottoman oloisista pennuista, kun ne eivät ole saaneet alatiesynnytyksen stimulaatiota. Kaikki alkoivat kuitenkin huutaa oikein pontevasti, kun niitä hieroin. Lääkärikin kommentoi Priiman kohdun kimpusta, että ovatpa ne kiukkuisia ja elinvoimaisia. Pennut odottelivat lämpötyynyn päällä ja vällyjen välissä kunnes Priima oli hoidettu kotiutusvalmiiksi. Tässä vaiheessa ruvettiin vasta ihmettelemään pentujen sukupuolia jne. Pennut punnitsin vasta kotona. Heti herättyään Priima oli kovin kiinnostunut viereisestä kopasta kuuluvista piipityksistä ja nousikin tutkimaan korin sisältöä. Ja sektiosta ja lääkityksistä huolimatta se alkoi hoitaa pentujaan välittömästi kotiin päästyämme. Voi liikutus! Pennut kampesivat itsensä rivakasti nisille. Onni on loistoemä ja elinvoimaiset puppilot!

Pentuja on siis kaikkineen neljä. Yksi tri uros, yksi tri narttu ja kaksi soopeli narttua. Pennut olivat kooltaan hyvin tasaista sakkia. Syntymäpainot 204-225g. Edelleen viiden päivän ikäisinä, on suurimman ja pienimmän välinen painoero vain 26g. Pentujen painot ovat lähteneet hyvin mutta maltillisesti nousuun ja Priima näytäisi toipuneen oikein hyvin.

Tässä muutama kuva pentusista reilun vrk:n iässä.Näissä ensimmäisissä kolmessa kuvassa tri uros.


Yo soopeli on narttu "puolikkaalla kauluksella".Yo soopeli on narttu "tähtiniska".Yo trikki on narttu.


Ja näissä koko ihana porukka.

Alla vielä kuvat ihastuttavasta isäkoirasta. Tevinin kuvat: Dijana Zeric.
Mooli ultrattiin viime viikolla ja se on erittäin tukevasti tiine! Se on kyllä pullistunutkin siihen malliin että... Tosiaan, kuten jo aiemminkin mainittu, Moolin pennut tulevat syntymään Ninan huomassa ja ne tulevat omaamaan kennelnimen Noblefamily's. Lisätietoja voi kysyä Ninalta ja minäkin kerron Moolista mielelläni.

Tänne meille on sen sijaan näillä näkymin tulossa lisääkin shelttipentu-uutisia talven aikana. ;)

Hyvän Joulun toivotus

Oheisen kuvan myötä haluan toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhaisaa Joulua!keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulukuukin jo pitkällä

Alkukuusta on ainakin pieni sininen Blitz (N. Vesi), ohjaajansa Petrin kanssa laittanut töppöstä toisen eteen hienoin tuloksin. Itsenäisyyspäivänä JAU:n kisoista huikeasti triplanolla! Yksi voitto, yksi toinen sija ja yksi 9. sija! Myöskin 13.12. Vantaan kisoista parille nollavoitto! Mahtavaa menoa! Paljon onnea!

Tuima (N. Tuli) ja Kajsa ovat ensi vuoden minien EO-rankingissa hienolla vitossijalla tällä hetkellä.  Hienoa! Kaikki viisi parasta ovat shelttejä. Medeissä Waden ja Merrin tytär Goa (Pilvimarjan Vadelma) upeasti kolmantena.

Tämän kuun kymmenentenä vietettiin ensimmäisten soopelikasvattieni Aamun (N. Aamu Aurinko), Penan (N. Yön Ritari), Priiman (N. Päivän Säde) ja Vauhdin (N. Ilta Villi) synttäreitä. Kokonaista viisi vuotta on 'mittarissa'! Onnea kaikki ihanat!

Waden tytär Kylli (Amorosan Kylli) valioitui agilityssä 7.12. Paljon onnea Kati!

Enzo (N. Tosi Kiitäjä) yökyläili meillä Tuomaksen kanssa eilen-tänään. Olipa ihana nähdä molempia piiiiitkästä aikaa! Voi Enzo-murua, siinä on niin paljon äitiään sekä siskojaan, erityisesti Tiukua. Harmi ettei tullut otettua kuvia.

Muistiin, että Halla (N. Halla) juoksee. On itseasiassa juossut nyt himpun yli kaksi viikkoa.


maanantai 1. joulukuuta 2014

Agilitytuloksia sekä pienimuotoiset treffit, ja mahdollisesti bc-pentuja

Viikonloppuna Kitin mustat lapsoset Tiuku (N. Tosi Nopee) ja Tuima (N. Tuli) kisasivat kumpainenkin agilityssä. Tuimalle Vantaalta tuplanolla, molempien starttien kakkossijoilla ja Tiukulle nolla Kotkasta hyppäriltä. Tämän myötä Tuimalla on ensi vuoden arvokisanollat plakkarissa. Paljon onnea molemmille pareille!

Sunnuntaina saatiin pieni porukka kasvattejani ja niiden omistajia kasaan kaikkien joulukiireiden keskellä ja tehtiin pieni lenkki sekä glögiteltiin (eikä kahviteltu) ja jutusteltiin oikein mukavassa porukassa! Suuri kiitos kaikille mukaan päässeille! Oli ihana nähdä teitä! Pentuprojektien jälkeen sitten taas keväällä isommalla porukalla.

Tammikuulle on mahdollisesti tulossa myös bordercollien pentuja, jos odotukset tuottavat tulosta. Mooli astutettiin kaksi viikkoa sitten. Pennut syntyvät Ninan luona Karjaalla ja saavat kennelnimekseen Noblefamily's. Mikäli kiinnostuit bc-pupseista, voi pentueen kasvattajaan, Ninaan olla yhteydessä sähköpostitse lahin.nina @ gmail.com. Minultakin voi toki kysellä Moolista lisää, vaikkeivät nämä minun kasvattejani tulekaan olemaan. :)