tiistai 24. marraskuuta 2015

Pimeyttä ja valoa

Marraskuu on kyllä jotenkin tehokas tunnelman latistaja ja samalla tavalla pitäisi jaksaa touko- kuin marraskuussakin. Asenne toki ratkaisee, tässäkin. Hetki vielä (ainakin kalenterin mukaan) mennään kohti syvempää pimeyttä ja Joulun tienoillahan se alkaa taas valjeta. Enää alle kuukausi. Mutta joo, asiaan. Tuppaa tämä blogin päivittäminen aina jäämään muiden kiireiden jalkoihin (pahoittelut myös mm pentukyselyjen vastausten viipymisestä!). Lisäksi, vaadin aina itseltäni sen suhteen jonkinlaista suunnitelmallista (ja täydellisen informatiivista :P ) otetta. Kun sitä ei helposti löydy, jää päivitys roikkumaan (ja painamaan 'takaraivoon'). Tässä sitä nyt kuitenkin tulee.

Paljon on taas tapahtunut, mukavaa ja vähemmän mukavaa. On agility-, rallytoko- ja näyttelytuloksia, muita kuulumisia, sairaskertomuksia jne. Ollaan kimppalenkkeilty kertaalleen, tehty paljon töitä ja suunniteltu tulevaakin, vaikka tuntuu toisinaan haastavalta.

Hippi (N. Ensi-Ilta) ei agilitysta eläköitymisen jälkeen ole todellakaan jäänyt sohvaperunaksi, vaan ovat Nadjan kanssa harrastaneet kaiken muun aktiivisen elämänsä lisäksi rallytokoa. Lokakuussa pari sai kolmannen hyväksytyn tuloksen AVO-luokasta ja Hippi sai siis jälleen uuden tittelin RTK2. Paljon onnea Nadja!
Nadjan blogista löytyy video tästä suorituksesta.
Näyttelyssäkin Hippi on ehtinyt pyörähtää. Suunnistimme syyskuun alussa melko jännittynein tunnelmin Hyvinkään ryhmikseen Maret Kärdin arvioitaviksi. Hippi sai EH:n seuraavanlaisella arvostelulla:
"Lähes 10 v. Sopivan kokoinen. Erinomaiset mittasuhteet. Sopivasti kulmautunut ilman liioittelua. Hyvä raajaluusto. Oikean mallinen tummasilmäinen pää. Pehmeäkärkiset liikkuvaiset korvat. Ryhdikäs kaula. Kiinteä ylälinja mutta liikkeessä reippaasti selkälinjan yläpuolelle kohoava häntä. Hyvin pirteä luonne. Erinomainen kontakti esittäjään. Hieman periksi antavat ranteet. Hyvä turkki."
Tuomari ei ole hölläkätinen ERIen ja EH:n suhteen, joten erittäin tyytyväinen sai olla. Dio ja Murokin olivat matkassa mutta palaan niihin myöhemmin.

Hipin veli'poika' Arttua (N. Kivijalka) en ole hetkeen nähnyt mutta omistajansa kanssa olemme puhelimessa jutelleet. Arttu kuuluu voivan hyvin, kuten myös Eetu (N. Kullanhuuhtoja).

Tiuku (N. Tosi Nopee) ja Tero ovat tehneet nollia agilityssä, vaikka ovat tietääkseni kisanneet nyt syksyllä hieman vähemmän. Syyskuun lopulta he saivat nollamerkinnän sijoituksella 5./39. Lokakuulta kaksi nollaa samalta päivältä, molemmilla radoilla sijoitus 7. Marraskuussa plakkariin yksi nolla Lohjalta, sijoituksella 5. Tiukulle ja Terolle hopeaa JAU:n seuramestaruuksista! Onnea Tero!

Nuu (N. Tosi Ystävä) on muuttanut systerin kanssa Helsingin keskustasta etäämmälle viettämään omakotielämää. Kovasti tuntuu nauttivan! En olisi ihan heti uskonut, että keskustasta muutto näkyisi esim turkissa niin nopeasti. Muutamassa viikossa koira tuntuu ihan erilaiselta. En siis sano, että koiran olisi paha olla keskustassa mutta selvä ero turkissa tuntuu, ilm kaikenlaisten pölyjen vähenemisen myötä.

Tipi (N. Ilma) ja omistaja/ohjaajansa Satu nousivat viime viikonloppuna agilityssä kolmosiin! SERT tuli voitolla Hyvinkäältä. Olen niiin onnellinen teidän puolesta! Ja ihan parasta Satu, että veit itse! :) Lämpimät onnittelut!

Tipin velipoika Tuima (N. Tuli) on palannut tauoltaan ja tehnyt Kajsan kanssa hienoja ratoja, ja niitä nollia. Ihan ensimmäistä tauon jälkeisistä kisoista nolla, sijoituksella 3./46. Lokakuun loppupuolella Ojangosta kaksi nollaa sijoituksilla 2. ja 3.! Heti marraskuun alussa pari teki tuplanollan upeilla sijoituksilla 1. ja 2.! Pari viikkoa tästä niin he taiteilivat triplanollan sijoilla 3., 4. ja 2.! Samalla pari voitti Racinel-cup:n.
Myös Tuima, kuten siskopuolensa Tiuku, sai hopeaa JAU:n seuramestaruuksista!

Tuiman selkä kuvattiin virallisesti syyskuussa ja silmäpeilattiin lokakuussa täysin terveeksi mieheksi. Upea juttu! Ja suurkiitos tutkituttamisesta!

Blitz:lle (N. Vesi) ja Petrille tuplanolla marraskuun alusta (sijoitukset 2. ja 4.?). Marraskuun 21. pvä pari teki myös nollan, jolla he sijoittuivat toiseksi(/36). Hyvä Blii ja Petri!

Vauhti (N. Ilta Villi) ja Johanna ovat myöskin tehneet nollia. Yksi hyppynolla Valkeakoskelta elokuulta ja TUPLANOLLA Nokialta syyskuun alusta! Nokialla sijoitukset hienot 5. ja 2.! Mahtavaa Johanna! Onnea!

Vallu (N. Routa) ja Hannele ovat tehneet (ainakin, jotka tiedän) kaksi nollaa syksyn aikana. Ensimmäinen Kirkkonummella elokuussa ja toinen marraskuun alussa. Jälkimmäinen nolla oikeutti vieläpä HYPPYSERTiin! Paljon onnea!
Vallu myös silmäpeilattiin ja polvitutkittiin lokakuun puolivälissä. Silmät terveet lievää distichiasista lukuunottamatta ja polvet edelleen 0/0. Kiitos tutkituttamisesta Hannele!

Dippi Priimanpoika (N. Kullankaivaja) ja Suvi nousivat agilityn kakkosluokkaan syyskyyssa hulppealla nollavoitolla! Pari teki ensimmäisen kakkosluokan nollansa heti ensimmäisessä startissa (sij. 2, ei luvaa). Lokakuun puolivälissä he saivat LUVA-merkinnän kilpailukirjaan tehtyään hienon radan, joka oikeutti nollavoittoon! Paljon onnea Suvi!

Helmi (N. Mielihyvää) silmäpeilattiin lokakuun puolivälissä täysin terveeksi. Tännekin muistiin, että Helmi aloitti juoksunsa viime perjantaina.

Vola (N. Valon Valtameri) ja Mari ovat taiteilleet syksyn aikana toisenkin nollavoiton ja kisakirjassa on nyt siis kaksi LUVA-merkintää. Vola ja Mari valittiin Agilityliiton Top Team -valmennukseen. Vola joutuu nyt hyvin harmillisesti jäämään tauolle agilitystä, sillä sen oikean takajalan akillesjänne luksoi (varpaan pinnallinen koukistajajänne, ns kinnervika) viikko sitten. Jalka operoitiin viime keskiviikkona Esa Eskelisen toimesta. Jänne on luksoinut matalan kantaluun uran vuoksi ja uraa syvennettiin leikkauksella. Volan kintereestä ei ole onneksi hajonnut mitään, ja ennuste on oikein hyvä. Ehdotonta lepoakaan se ei onneksi tarvitse samalla tavalla kuin, jos luksaatio olisi tapahtunut retinaculum:n repeämisen vuoksi ja itse jänteitä tmv olisi pitänyt korjata. Kaikkineen kuitenkin todella todella harmillinen juttu. :(
Nämä kinnerhommat ovat erittäin monimutkaisia ja hankalia jalostuksessakin jne, koska ovat niin moninaisia. Minulla on ennestään yksi kinnervikainen kasvatti, ja vaikka dg on sama (=lopputulos akillesjänteen luksaatio) on syy aivan eri (kantaluun ura täysin normaali, retinaculum revennyt). Milläpä näiden jäljille siis pääsee. Sairaat (tietysti) pois jalostuksesta mutta sairas voi olla ontunut yhden pätkän (ja jänne arpeutunut paikoilleen) eikä asiaa koskaan ole diagnosoitu. Omistaja ei välttämättä edes tiedä, että hänen koirallaan ao vaiva on ollut, jos ontuminen ei ole pitkäkestoista jne. 
Jos Volan tapaukseen liittyen on kysyttävää, saa minulle laittaa vaikka sähköpostia tmv.


Hitsin 3v kuvat otti Harri Kivimäki

Priiman tuoreimmille pennuille Diolle, Käpy:lle, Murolle ja Novalle kuuluu hyvää.
Elokuun lopussa osallistuttiin koko porukan kanssa pentunäyttelyyn Vantaalle (Kiitos kaikille!). Tuomarina toimi Karin Bergbom.

Nova (N. Syypää Sun Hymyyn) esintyi isommissa urospennuissa voittaen luokkansa ja saaden KP:n ja ollen PU2. Arvostelu kuului näin:
"Kookas, sopusuhtainen pentu. Hyvä pää ja ilme. Hyvin taittuneet korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Eturinta saa vielä kehittyä. Sopiva luusto ja rungon vahvuus. Hyvä takaosa. Hieman korkea hännänkanto liikkeessä. Liikerata ok. Miellyttävä rauhallinen (:D) luonne. Kaunis väri ja karva."
Isommissa tytöissä luokan voitti Muro, Kävyn ollessa toinen ja Dion kolmas. Kaikki saivat KP:n. Muro oli myös PN1 ja myöhemmin ROP-pentu sekä RYP-4! Jeeeee!

Muro 8kk. Kuvat: Nadja Böckerman

Dion arvostelu kuului näin:
"Sopusuhtainen, miellyttävä pentu. Sopiva vahvuus, hyvät ääriviivat. Melko hyvä pää. Kuono saa vahvistua. Silmät hieman pyöreät. Kaunis silmien väri. Korvat ok. Kaunis kaula ja ylälinja. Sopiva luusto ja runko. Hyvin kulmautunut takaa. Erinomainen häntä. Tasapainoiset joustavat liikkeet. Kaunis karva ja väri"

Dio 8kk. Kuvat Nadjan kamerasta.
Käpyn arvostelu:
"Kaunis, sopusuhtainen pentu. Erinomaiset mittasuhteet ja ääriviivat. Kaunis, ilmeikäs pää, jossa hyvä sukupuolileima. Hyvät korvat ja silmät. Kaunis kaula ja ylälinja. Sopiva runko ja luusto. Hyvin kulmautunut takaa. Hieman korkea-asentoinen häntä liikkeessä. Tasapainoiset vetävät kauniit liikkeet. Erinomainen karva ja väri. Miellyttävä luonne."
Käpy 8kk Kuva: Nadja Böckerman

Muron arvostelu:
"Erittäin kaunis sopusuhtainen laadukas pentu. Erinomainen koko ja vahvuus. kauniit ääriviivat. Hyvät mittasuhteet. Erittäin kaunis pää ja ilme. Hyvät korvat ja silmät. Sopiva luusto ja runko. kauttaaltaan hyvin kulmautunut. Erinomainen häntä. kauniit joustavat tehokkaat liikkeet. Karva ok. Hyvä väri. Miellyttävä rauhallinen luonne."
Näyttelypaikalle saatiin vierailemaan myös Yoshi (N. Hra Bowen) sekä sen veli Redi (N. Hra Murphy) ja Jesper (N. Kimpale Kultaa). Mahtava päivä, hyvässä seurassa!

Käpy osallistui pentuluokkaan vielä Porvoossa syyskuun 12. Miran suosiollisella avustuksella. Tuomarina toimi Pia Enlund, ja Käpy oli hienosti ROP-pentu! Onnea Mira! Ja kiitos jälleen Kävyn esille tuomisesta. :)
Arvostelu kuului näin:
"8 kk hyvin kaunis kokonaisuus, mittasuhteiltaan oikea, hyvä kiilamainen pää, tummat silmät, pään ylälinjat saisivat olla yhdensuuntaisemmat, erinomaiset korvat, sopiva kaula, hyvä runko ikäisekseen, hyvin kulmautunut edestä ja takaa, hyvä hännän asento liikkeessä, lupaava karvan laatu, reipas käytös"


Siskokset Hyvinkäällä. Kuva: Sirpa Saari
Syyskuun 20.pvä suunnattiin tosiaan Hyvinkäälle ryhmikseen Nadjan kanssa, mukana Hippi, Dio ja Muro. Kärdi oli tiukka kuten tavallista, antoi hyllyjäkin ja nartuille vain neljä ERIä. Ensimmäinen näistä annettiin Diolle. Tässä vaiheessa meinasin jo hyppiä tasajalkaa innosta kehässä. Päivä pelastettu!
Dion arvostelu kuului näin:
"9kk Sopivan kokoinen, vielä kehittymässä mutta hyvin lupaava kokonaisuus. Vielä pystyhkö etuosa ja eturaajat kaipaavat etuosaan leveyttä. Hyvät takakulmaukset. Toivoisin aavistuksen pidemmän rintakehän ja lanneosan. Hieman luisu lantio. Vielä kevyehkö kuono ja kapeahko alaleuka, tarvitsevat aikaa. Ilmeikkäät tummat, oikeanmuotoiset silmät. Liikkuvaiset, oikea-asentoiset korvat. Esitetään hieman pystyllä kaulalla mutta liikkeessä virhe korjaantuu. Erinomainen karvapeite ilman liioittelua. Tasapainoiset, tehokkaat sivuliikkeet. Tänään liikkeessä hieman takakorkea. Miellyttävä luonne."
Dion tuloksena Jun ERI2!
Seuraavana arvosteltiin Muro. Muron arvostelu kuului näin:
"9kk ihannekokoinen. Erittäin vaikuttava, erinomaista tyyppiä. Sopivasti kehittynyt. Hyvin kulmautunut, sopivalla raajaluustolla ja samalla feminiininen juniori, jolla erinomainen ryhti. Vaivattomat liikkeet. Ilmeikäs tummasilmäinen pää. Tänään vielä kapeahko alaleuka. Liikkuvaiset, oikea-asentoiset korvat. Erinomainen kaula, ylälinja. Mallikelpoinen lantiorakenne. Vielä osittain pentuvillava mutta erinomainen karvapeite. Taitavasti esitetty. Hyvin lupaava ja vaikuttava kokonaisuus. Tuomari on valloitettu!"
Tuloksena ERI1, SA, PN1, SERT ja ROP!! Ekassa virallisessa näyttelyssä! Voi MuLoa! Ryhmässä tuomari Robert Rumbach poimi Muron kuuden parhaan joukkoon mutta sijoitus jäi saamalla. Ei kyllä haittaa. :)

Muron kuvat Hyvinkäällä otti Sirpa Saari

Seuraavan kerran Muro oli näyttelykehässä Tuuloksessa (kamala nlypaikka) lokakuun alussa. Tuomariksi oli vaihtunut Paavo Mattila ja saneli Murosta näin:
"Hyvin rakentunut nuori narttu, jolla oikeat mittasuhteet. Hyvän mallinen pää. Kaunis ilme ja korvat. Erit hyvä kaula ja hyvin kehittynyt runko. Erit hyvät raajat. Liikkuu hyvin. Karva vaiheessa. Miellyttävä käytös." Tuloksena JUN ERI3.

Jyväskylän KV:ssa Muro oli kehässä molempina päivinä. Riikka majoitti meidän ystävällisesti koko viikonlopuksi ja Päivi syötti ja juotti matkalaisen pe iltana. Kiitos miljuunasti Riikka ja Päivi!
La tuomarina toimi Leif-Herman Wilberg Norjasta. Samainen tuomari on laittanut Kitin ROP:ksi muistaakseni 2004 Loimaalla.
Tuomari saneli Murosta näin:
Excellent type, size, proportions. Well shaped feminine head. Good expression. A little fine in muzzle. Good neck. Topline should be firmer. Good croup and tail. Moderate angulations. Good feet. Moves well. A little soft coat." ERI
Sunnuntaina jänskättiin Andrew Bracen kehää. Tuloksena ERI lauantain tapaan. Hänen arvostelunsa kuului näin:
" 11months sable. Pleasing head type. Typical expression. Well constructed body. Ideal size & shape. Moves quite well up & down. Needs to watch her tail."

Myöskin Käpy ja Redi esitettiin molempina päivinä ja Dio oli kehässä sunnuntaina. Su olisi ollut kasvattajaluokkakin mutta en halunnut esittää sitä.
Käpy sai molempina päivinä EH:n ja Redi lauantaina Paavo Mattilalta ERI:n ja su Brace:lta EH:n. Diolle sunnuntaina EH.
Redin arvostelut:
Paavo Mattila:
" Hyvin rakentunut uros, joka voisi olla aavistuksen lyhyempi. Hyvän mallinen pää. Kaunis ilme ja korvat. Erinomainen kaula. Hyvin kehittynyt runko. Hyvin kulmautuneet raajat. Ajoittain hieman korkeahko häntä. Hyvä laatuinen karva. Liikkuu hyvin. Miellyttävä käytös." ERI
Andrew Brace:
"10 months sable. Rather lacking in head type & a little long coupled, but good basic construction. Moves well behind, a little wide in front. Tail carriage rather high." EH
Lisään Kävyn ja Dion arvostelut myöhemmin.

Redi Jlässä 11kk. Kuva: Tiina P.

Marraskuussa kimppalenkkeiltiin kohtuullisen kokoisella porukalla ja syötiin hyvin täällä meillä. Kiitos osallistumisesta kaikki ihanat!

Mysli silmäpeilattiin yhtä hentoa karvaa lukuunottamatta terveeksi lokakuun puolivälissä.

Jin:n kanssa on ollut epäonnea. Siltä leikattiin suuri OCD lapaluun ala-/sisäreunasta loppukesästä ja toipuminen on ollut välillä vähän niin ja näin. Se on kipuillut melkoisesti myös panostiittia ja pentuaika onkin mennyt ei niin toivotuissa merkeissä. Kurjaa.

Että sellaista kivaa ja vähemmän kivaa.
Osa tunnisteista jäi nyt laittamatta, koska Blogger sallii vain 20kpl/postaus.