perjantai 6. syyskuuta 2013

Yhteydenpidon ilo

Eilen Lohen geenitestijoukkarin lomakkeen tietoja pähkiessäni tuli mieleen miten suunnattoman suuri ilo, onni ja hyöty on siinä, että tiedän niin paljon kasvateistani. Oikeasti! Saadaan puolin ja toisin tietoja, jotka kertovat 'jalostuksen' onnistumisesta ja epäonnistumisesta, ja voidaan toivottavasti viedä asioita parempaan suuntaan. Huonot uutiset ovat aina, ihan aina, kurjia mutta se, että ne ovat tiedossa on mielestäni tosi arvokasta. Kiitos että saan kuulla sekä hyvät että huonot uutiset!

Luulen, että kun näitä juttuja puidaan ja niistä jutellaan, saadaan luotua ilmapiiriä/kulttuuria, jossa ollaan halukkaita osallistumaan asioihin, jotka vievät mm. terveyttä eteenpäin. Tosi moni on jo osallistunut Lohen geenitutkimukseen 3ml:lla koiransa verta ja samaten moni on täyttänyt Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskyselyn. Jättimäinen kiitos siitä! Se on ihan koko rodun etu. (Huom! kaikki osallistuvat aikansa ja jaksamisensa puitteissa, enkä todellakaan halua syyllistää niitä, jotka eivät osallistu/ole vielä osallistuneet. Vain iloita siitä miten moni sen on tehnyt. :))

Vikoja on, ja niitä tulee aina olemaan, vaikka kuinka parhaamme yritetään. Ehkä kuitenkin joistain päästäisiin joskus turvallisesti eroonkin, saamatta tilalle muita kammotuksia, harmituksia tai esteettistä silmää haittaavia seikkoja ja hukkaamatta arvokasta geenipoolia. Naivia ehkä mutta näin mä nyt haluaisin uskoa ;) Täytyy olla myös realisti. Nettipalstoilla kasvattajien tuomitseminen ja heille huutelu puskista ei juuri vie asiaa eteenpäin, huudellaan sitten pystykorvaisista tai kinnervikaisten sukulaisista. Kasvattaminen ei ole helppoa. Itse ainakin toivotan kaikki tervetulleiksi tekemään helppoja ja 'oikeita' jalostusvalintoja. Tieto lisää tässä asiassa tuskaa. Mutta toivottavasti "No pain, no gain." pätee tässäkin.

Koirangeenit -sivusto
Shetlanninlammaskoirat ry:n Tavoitteena 1000! -kampanja

Shetlanninlammaskoirat ry:n terveyskysely

Hallan masussa tuntuu liikkeitä! :)) Tänään 45vrk astutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti